Til 6 porsjoner:
Kalkunen
1 stk kalkun
1 stk hvitløk
0,5 potte estragon
6 stk sjalottløk
100 g smør
mandelpoteter
salt og pepper
Saus
smør, til steking
kalkunens innmat, det som er inne i posen
1 stk løk
1 stk selleristang
4 stk timiankvister
3 dl kremfløte
Forvarm ovnen til 180 grader.Kalkunen skal stekes ca 30 minutter pr Kilo.
Er den 5 kilo skal den stekes i 2,5 time.
Legg kalkunen i en langpanne. Del hvitløken i to på tvers og gni kalkunen inn med kjøttsiden av hvitløken. Legg hvitløken i bunnen av den ildfaste formen. Ha på godt med salt og pepper. Grovhakk estragonen og ha på fuglen. Legg på smør hvor som helst på fuglen, det kommer til å smelte den til potetene. Legg potetene rundt fuglen. Skrell løken, del den i to og legg den også rundt kalkunen.
Er den 5 kilo skal den stekes i 2,5 time.
Legg kalkunen i en langpanne. Del hvitløken i to på tvers og gni kalkunen inn med kjøttsiden av hvitløken. Legg hvitløken i bunnen av den ildfaste formen. Ha på godt med salt og pepper. Grovhakk estragonen og ha på fuglen. Legg på smør hvor som helst på fuglen, det kommer til å smelte den til potetene. Legg potetene rundt fuglen. Skrell løken, del den i to og legg den også rundt kalkunen.
Det beste er å bruke steketermometer.
Sette termometeret i den tykkeste delen på låret. Kjøttet er ferdig når
det termometeret viser 70 grader, men som sagt 30 minutter pr kilo er en grei regel. Dersom potetene ikke er ferdig når
fuglen er ferdig, sett opp varmen til 200 og la de bake videre i ovnen.
Saus:
Brun innmaten i 5-6 minutter i en kjele. Hell på vann slik at kjelen er nesten full. Skrell løken, del den i fire og ha i vannet sammen med selleristang og timian. La det koke til det er ca 2 desiliter igjen. Sil av. Ha i fløte og la det koke seg tykt.
Når kalkunen er ferdig, hell saftene fra langpanna over i sausen. Smak til med salt og pepper.
Skjær opp kalkunen og server med poteter, løk og saus.
Saus:
Brun innmaten i 5-6 minutter i en kjele. Hell på vann slik at kjelen er nesten full. Skrell løken, del den i fire og ha i vannet sammen med selleristang og timian. La det koke til det er ca 2 desiliter igjen. Sil av. Ha i fløte og la det koke seg tykt.
Når kalkunen er ferdig, hell saftene fra langpanna over i sausen. Smak til med salt og pepper.
Skjær opp kalkunen og server med poteter, løk og saus.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar